Archeologia

Dieta wczesnego człowieka z Azji Południowo-Wschodniej

Dieta naszych przodków na żyjących na obszarach lasów deszczowych jest wciąż zagadką, choć z każdym rokiem coraz mniej tajemnicza. Istnieją dowody na to, że nasz gatunek żył w regionach lasów deszczowych w Azji Południowo-Wschodniej od co najmniej 70 000 lat temu, słabe zachowanie materiału organicznego w tych regionach ogranicza to, ile wiemy o ich diecie i ekologicznych adaptacjach do tych siedlisk. Międzynarodowy zespół naukowców kierowany przez Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology w Lipsku i Johannesgu zastosował teraz nową metodę do zbadania diety kopalnych ludzi: analizę stabilnych izotopów cynku ze szkliwa zębów. Metoda ta okazuje się szczególnie pomocna w ustaleniu, czy prehistoryczni ludzie i zwierzęta żywili się przede wszystkim mięsem czy roślinami.

Nowy wgląd w dietę najwcześniejszego członka naszego gatunku w tropikalnym lesie deszczowym Azji Południowo-Wschodniej

Tradycyjne założenia często postrzegały lasy tropikalne jako barierę dla wczesnych Homo sapiens. Jednak coraz więcej dowodów wskazuje na to, że ludzie przystosowali się i żyli w siedliskach lasów tropikalnych w Azji Południowo-Wschodniej. Niektórzy badacze sugerują również, że w przeszłości inne gatunki ludzi, takie jak Homo erectus i Homo floresiensis, wyginęły, ponieważ nie mogły przystosować się do tego środowiska tak jak nasz gatunek. Wiemy jednak bardzo niewiele o ekologicznych adaptacjach kopalnych ludzi, w tym o tym, co jedli.

dieta
Nasza wiedza na temat tego czym żywili się nasi przodkowie bytujący w lasach deszczowych wciąż jest skromna, choć z każdym rokiem lepsza

Izotopy cynku ujawniają, jaki rodzaj pożywienia był głównie spożywany

W tym badaniu naukowcy przeanalizowali stosunki stabilnych izotopów cynku z zębów zwierząt i ludzi z dwóch miejsc w prowincji Huà Pan w Laosie: Tam Pà Ling i pobliskiego stanowiska Nam Lot. „Stanowisko Tam Pà Ling jest szczególnie ważne dla paleoantropologii i archeologii Azji Południowo-Wschodniej, ponieważ mieści najstarszy i najobfitszy zapis kopalny naszego gatunku w tym regionie” – wyjaśnia Fabrice Demeter, badacz z Uniwersytetu w Kopenhadze. Jednak w Tam Pà Ling jest niewiele dowodów archeologicznych, takich jak kamienne narzędzia, paleniska, szczątki roślin, ślady cięcia na kościach: tylko zęby i kości. To sprawia, że izotopowe podejścia jedynym sposobem, aby uzyskać wgląd w przeszłości diety zależność.

Analiza izotopów azotu, w szczególności, może pomóc naukowcom dowiedzieć się, czy dawni ludzie jedli zwierzęta lub rośliny. Jednak kolagen w kościach i zębach potrzebny do przeprowadzenia tych analiz nie jest łatwy do zachowania. W regionach tropikalnych, takich jak ten w Tam Pà Ling, problem ten jest jeszcze bardziej dotkliwy. „Nowe metody – takie jak analiza izotopów cynku w szkliwie – mogą teraz pokonać te ograniczenia i pozwalają nam badać zęby z regionów i okresów, których wcześniej nie mogliśmy badać” – mówi prowadzący badania Thomas Tütken, profesor w Instytucie Nauk Geologicznych Uniwersytetu Johannesa Gutenberga. „Dzięki stosunkom izotopów stabilnych cynku możemy teraz badać Tam Pà Ling i dowiedzieć się, jakie pożywienie spożywali nasi najwcześniejsi przodkowie w tym regionie”.

Dieta kopalnych ludzi z Azji Południowo-Wschodniej

Kopalny człowiek badany w tych badaniach pochodzi z późnego plejstocenu, a dokładniej z okresu od 46 000 do 63 000 lat temu. Wraz z nim przeanalizowano również różne ssaki z obu stanowisk, w tym bawoły wodne, nosorożce, dziki, jelenie, niedźwiedzie, orangutany, makaki i lamparty. Wszystkie te różne zwierzęta wykazują różne zachowania żywieniowe, co sprawia, że są one idealnym materiałem do badań nad tym aby ustalić, co dokładnie ludzie jedli w tamtym czasie. Im bardziej zróżnicowane są szczątki zwierzęce znalezione w danym miejscu, tym więcej informacji badacze mogą wykorzystać do zrozumienia diety prehistorycznych ludzi.

Kiedy porównamy wartości izotopów cynku ze skamieliny Homo sapiens z Tam Pà Ling z wartościami zwierząt, silnie sugeruje to, że jego dieta zawierała zarówno rośliny, jak i zwierzęta. Ta wszystkożerna dieta różni się również od większości danych dotyczących izotopów azotu u ludzi z innych regionów świata dla tego okresu, gdzie niemal konsekwentnie dostrzega się dietę bogatą w mięso. „Inny rodzaj analizy przeprowadzonej w tym badaniu – analiza stabilnych izotopów węgla – wskazuje, że spożywana żywność pochodziła ściśle ze środowisk leśnych” – mówi Élise Dufour, badaczka z Narodowego Muzeum Historii Naturalnej w Paryżu. „Wyniki są najstarszym bezpośrednim dowodem na strategie utrzymania ludzi z późnego plejstocenu w lasach tropikalnych”.

Rewizja poglądów naukowych

Naukowcy często kojarzyli nasz gatunek z otwartymi środowiskami, takimi jak sawanny czy zimne stepy. Jednak to badanie pokazuje, że wczesny Homo sapiens mógł przystosować się do różnych środowisk. Razem, wyniki cynku i izotopu węgla mogą sugerować mieszankę wyspecjalizowanych adaptacji do lasów tropikalnych widzianych z innych stanowisk archeologicznych w Azji Południowo-Wschodniej. „W przyszłości interesujące będzie porównanie naszych danych dotyczących izotopów cynku z danymi dotyczącymi innych prehistorycznych gatunków ludzkich z Azji Południowo-Wschodniej, takich jak Homo erectus i Homo floresiensis, i sprawdzenie, czy moglibyśmy lepiej zrozumieć, dlaczego wyginęły, podczas gdy nasz gatunek przetrwał”, podsumowuje pierwszy autor Nicolas Bourgon, badacz z Instytutu Antropologii Ewolucyjnej Maxa Plancka.

Powiązane artykuły
Archeologia

Piwa są z nami od ponad 9000 lat

Napoje alkoholowe od dawna były znane z pełnienia ważnych funkcji społeczno-kulturowych w…
Przeczytaj całość
Archeologia

Obozowisko neandertalczyków odkryte w centrum Półwyspu Iberyjskiego, ma około 76000 lat

Właśnie zaprezentowano badania prowadzone przez naukowca z CENIEH, dotyczące strategii utrzymania…
Przeczytaj całość
Archeologia

Narzędzia dentystyczne pomagają odkryć sekrety kuchni Lidyjczyków sprzed 2600 lat

Archeolodzy szukają wskazówek na temat kultury kulinarnej i zwyczajów żywieniowych Lidyjczyków…
Przeczytaj całość
Newsletter
Podoba Ci się o czym piszemy?
Zapisz się na newsletter Świata Tajemnic i wszystkie historyczne newsy wlecą od razu na Twoją skrzynkę!