Archeologia

Starożytny kał pokazuje, że ludzie w dzisiejszej Austrii pili piwo i jedli niebieski nawet 2700 lat temu

Ludzkie odchody zazwyczaj nie utrzymują się długo – a już na pewno nie przez tysiące lat. Ale wyjątki od tej ogólnej reguły znajdują się w kilku miejscach na świecie, w tym w prehistorycznych kopalniach soli w austriackim obszarze światowego dziedzictwa UNESCO Hallstatt-Dachstein / Salzkammergut.

Jak próbki kału zdradzają sekrety naszych przodków?

Naukowcy, którzy badali starożytne próbki kału (lub paleofekali) z tych kopalni, odkryli zaskakujące dowody: obecność dwóch gatunków grzybów wykorzystywanych do produkcji niebieskiego sera i piwa. Odkrycia pojawiają się w czasopiśmie Current Biology 13 października.

„Analiza obejmująca cały genom wskazuje, że oba grzyby były zaangażowane w fermentację żywności i dostarczają pierwszych molekularnych dowodów na spożycie niebieskiego sera i piwa w epoce żelaza w Europie” – mówi Frank Maixner z Eurac Research Institute for Mummy Studies w Bolzano, we Włoszech.

„Wyniki te rzucają istotne nowe światło na życie prehistorycznych górników solnych w Hallstatt i pozwalają zrozumieć starożytne praktyki kulinarne w ogóle na zupełnie nowym poziomie” – dodaje Kerstin Kowarik z Muzeum Historii Naturalnej w Wiedniu. „Staje się coraz bardziej jasne, że nie tylko prehistoryczne praktyki kulinarne były wyrafinowane, ale także, że złożone przetworzone środki spożywcze, jak również technika fermentacji, odgrywały znaczącą rolę w naszej wczesnej historii żywności”.

Wcześniejsze badania również to sygnalizowały

Wcześniejsze badania już wykazały potencjał badań prehistorycznych paleofekali z kopalni soli, oferujących ważny wgląd we wczesną ludzką dietę i zdrowie. W nowym badaniu Maixner, Kowarik i ich koledzy dodali dogłębne analizy mikroskopowe, metagenomiczne i proteomiczne, aby zbadać mikroby, DNA i białka, które były obecne w tych próbkach kupy.

Te wszechstronne badania pozwoliły im zrekonstruować dietę ludzi, którzy kiedyś tam mieszkali. Mogli również uzyskać informacje o starożytnych mikrobach, które zamieszkiwały ich jelita. Mikroby jelitowe są zbiorczo znane jako mikrobiom jelitowy i obecnie uznaje się, że odgrywają ważną rolę w zdrowiu człowieka.

Ich badanie dietetyczne zidentyfikowało otręby i plewki różnych zbóż jako jeden z najbardziej rozpowszechnionych fragmentów roślin. Raportują, że ten wysoce włóknisty, bogaty w węglowodany dieta została uzupełniona o białka z bobu i sporadycznie z owoców, orzechów lub produktów spożywczych zwierząt.

kał
Wojownik z epoki żelaza, German: Krieger von Hirschlanden, Wikipedia

Te zmiany w diecie wpłynęły na budowę naszych jelit

Zgodnie z ich dietą, bogatą w rośliny, starożytni górnicy aż do okresu baroku mieli również struktury mikrobiomu jelitowego bardziej podobne do tych obserwowanych u współczesnych osób niezachodnich, których dieta również składa się głównie z nieprzetworzonej żywności, świeżych owoców i warzyw. Odkrycia te sugerują bardziej niedawną zmianę w zachodnim mikrobiomie jelitowym wraz ze zmianą nawyków żywieniowych i naszego stylu życia.

Kiedy badacze rozszerzyli swoje badanie mikrobiomu o grzyby, to właśnie wtedy otrzymali największą niespodziankę: obfitości, w jednej z ich próbek z epoki żelaza, DNA Penicillium roqueforti i Saccharomyces cerevisiae.

„Wydaje się, że górnicy z Hallstatt celowo stosowali technologie fermentacji żywności z mikroorganizmami, które do dziś są wykorzystywane w przemyśle spożywczym,” mówi Maixner.

Stoły z Epoki Żelaza bliższa nam niż się wydawało?

Odkrycia oferują pierwsze dowody na to, że ludzie już produkowali niebieski ser w Europie epoki żelaza już prawie 2700 lat temu, dodaje. W trwających i przyszłych badaniach paleofeków z Hallstatt mają nadzieję dowiedzieć się więcej o wczesnej produkcji sfermentowanej żywności i wzajemnym oddziaływaniu między odżywianiem a składem mikrobiomu jelitowego w różnych okresach czasu.

Powiązane artykuły
Archeologia

Piwa są z nami od ponad 9000 lat

Napoje alkoholowe od dawna były znane z pełnienia ważnych funkcji społeczno-kulturowych w…
Przeczytaj całość
Archeologia

Obozowisko neandertalczyków odkryte w centrum Półwyspu Iberyjskiego, ma około 76000 lat

Właśnie zaprezentowano badania prowadzone przez naukowca z CENIEH, dotyczące strategii utrzymania…
Przeczytaj całość
Archeologia

Narzędzia dentystyczne pomagają odkryć sekrety kuchni Lidyjczyków sprzed 2600 lat

Archeolodzy szukają wskazówek na temat kultury kulinarnej i zwyczajów żywieniowych Lidyjczyków…
Przeczytaj całość
Newsletter
Podoba Ci się o czym piszemy?
Zapisz się na newsletter Świata Tajemnic i wszystkie historyczne newsy wlecą od razu na Twoją skrzynkę!